Karcagi Birkafőző Fesztivál
"Júniusban Karcagon, birkaétkek az asztalon. Birkafőzőverseny és népi ételek főzőversenye. Szombaton a hagyományos birkafőző versenyen, igazi hagyományos birkapörkölttel, hagyományőrző programokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek vásárával várjuk kedves visszatérő és új vendégeinket!"
A kunsági birkafőzés hagyományának megőrzésére 1999-től minden év június utolsó szombatján birkafőző versenyt rendez a város, a civil szervezetekkel összefogva. A rendezvény időpontja minden évben változik, de általában június végén kerül megrendezése a Karcagi Birkafőző Fesztivál.
A pandémiás időszakban sajnos elmaradt az közösségi esemény, de reméljük, hogy hamarosan újra tudunk személyesen is találkozni.
A Karcagi Birkapörkölt
Az igazi birkapörköltet a Nagykunságban egy egész birkából szokták főzni. Egy birka - egy lábas! Tartja a mondás, ami arra is utal, hogy még két egyforma korú állatot sem szívesen főznek egy edényben – még ha bele is férne. Egy átlagos tömegű, 50-55 kg-os élősúlyú birka -amely feldolgozva, fejjel, lábbal, körömmel, pacallal együtt kb. 26-28 kg – kényelmesen belefér egy 30 literes vaslábasba. Ebből a mennyiségből hozzávetőlegesen 56-60 adag pörköltre lehet számítani.